Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Voting
Як Вам новий сайт?
Total 24 common:people_all_forms

Реалії діяльнісно-компетентнісної освіти в умовах війни у МЗОШ № 23 Миколаївської області

Date: 24 грудня 2022 о 18:18, Refreshed 24 грудня 2022 о 18:49
205 views

Про реалії діяльнісно-компетентнісної освіти в умовах війни у МЗОШ № 23 Миколаївської області. Відеокалендар "День за днем".

 Реалії

діяльнісно-компетентнісної освіти в умовах війни

у МЗОШ № 23 Миколаївської області

Школа має стати місцем, де виховується здорове та компетентне покоління.. 

Олена Зеленська

    Відеокалендар «День за днем» допомагає візуалізувати реалії діяльнісно-компетентнісної освіти в умовах війни у Миколаївській ЗОШ № 23 Миколаївської області. Він розкриває інноваційні технології та методики Нової української школи. День за днем учителі Миколаївської ЗОШ № 23 запалюють вогнем знань дитячі серця, аби вони могли потім зреалізуватися в житті. Здатність діяти – це головний ключ до успіху, - зазначав Пабло Пікассо. А мета навчання – дати людині  уміння діяти, а знання повинні стати засобом навчання діям, пояснював П. Я. Гальперін. Тому педагоги цієї  школи знаходяться у постійному пошуку відповідей на поставлені питання:

  • Як мотивувати учня під час синхронного та асинхронного дистанційного  навчання?
  • Як сприяти розвитку активного пізнання в умовах блекауту? 
  • Які умови треба створити здобувачам освіти для формування предметних та ключових компетентностей? 
  • Яким повинен бути урок в умовах війни?

     Відповідь на питання ми знайдемо у цьому відеокалендарі.

   Заступник Міністра освіти і науки України, Віра РОГОВА звернула увагу на факти, де особливої актуальності набули інновації, із початком широкомасштабної війни на території України, а результатом цього стало нове педагогічне мислення,  ідеї, форми навчання та моделі організації освітнього процесу.  

    Нову українську школу ми адаптували  в освітній простір компетентнісної освіти  відповідно до потреб здобувачів освіти.  

     Певно тому  у педагогів МЗОШ № 23 основним, базовим компонентом у навчанні стало функціонування оффлайн- та онлайн-ресурсів, а також ціннісних орієнтирів компетентнісної освіти. Довелося інтенсивно шукати нові підходи до синхронного та асинхронного навчання, інноваційних форм організації освітнього процесу, ефективних педагогічних та інформаційних технологій, запроваджувати елементи геймифікації та «перевернутого класу»  

    Зона бойових дій, повітряні тривоги, планові та позапланові відключення електроенергії, а разом із цим зникнення мережі інтернет та повний блекаут порушували навчальний режим.  Але ми всі разом це витримали і вистояли. Шкільна освіта стала ціннішою і цікавішою. 

    Незважаючи на складні умови, в яких знаходиться наша країна сьогодні,  освітяни МЗОШ № 23  знайшли шляхи вирішення проблем в організації навчання здобувачів освіти. То ж як  ми мотивували учнів під час синхронного та асинхронного дистанційного  навчання. 

   Учасники навчального процесу проводили онлайн уроки-відкриття з використанням мультимедійних презентацій, навчальних ігрових прогам, навчання на відкритих сайтах, з використанням електронних підручників. А також виконували тематичні завдання  у зошитах з друкованою основою «Ключі до інформатики» візуалізували предметні компетентності та діяли.

    Міністр освіти і науки України Сергій ШКАРЛЕТ зазначав, що освітній процес тільки тоді може вважатися досконалим, якщо він забезпечує не лише успішне задоволення суспільних запитів сьогодення, а й визначає загальні підходи щодо вирішення майбутніх проблем.   Певно тому із метою асинхронного навчання (коли з’являлося світло та інтернет) вчителі Миколаївської ЗОШ № 23  в умовах блекауту сприяти розвитку активного пізнання.  Учні при генераторах світла, або при свічках активно  виконували завдання в зошитах з друкованою основою, а по можливості працювали з завданнями, розміщеними вчителями на платформі Classroom,  комплектами навчальних матеріалів і завдань з інструкціями до кожної теми уроку у віртуальному доступі. 

    Упровадження Державного стандарту початкової та базової середньої освіти вимагає реалізації принципово нових підходів та інструментів, які ґрунтуються на особистісно-орієнтованому s компетентнісному підходах до навчання та вимагає належних умов для формування предметних та ключових компетентностей. З цією метою  у Viber учні запрошувалися до  навчальних онлайн конференцій, які проходили у Zoom. А також формувалося уміння самостійно вчитися на дистанційній платформі Classroom з гіперпокликанням на дане  освітнє середовище у Viber, або в електронному журналі «Нові знання»/ 

    До того ж своє практичне застосування знайшла проєктна методика як один із провідних засобів перетворення –  зі школи навчання на школу життя. У педагогічному процесі Миколаївської ЗОШ №23  навчання та виховання перейшло від ключових та змістовних дослідницьких навичок, логічного мислення, креативних якостей та інноваційності, до навичок спілкування, ефективної роботи в команді з рідними чи батьками. 

   Тому, поруч із навчанням і вихованням, формування здоров’язбережувальної компетентності – одне з головних завдань закладу загальної середньої освіти, яке є обов’язковим. А формування цифрових компетентностей у здобувачів освіти навіть включено до стандартів освіти та реалізується в освітньому процесі.

   Сучасні комп’ютерні технології можна вважати засобом реалізації діяльнісно-компетентнісних уроків в умовах війни, за умови партнерського педагогічного впливу, що відповідає якісно новому змісту навчання й розвитку особистості учня, дозволяє з цікавістю вчитися, виховує самостійність і відповідальність у процесі отримання нових знань, розвиває інтелектуальні здібності та життєві компетентності. 

   Сучасні уроки  НУШ в умовах війни проходять дистанційно, з застосуванням ігрових методів навчання, через електронні освітні ресурси у навчальному процесі. Вони характеризуються такими інноваційними якостями, як: керованість, мультимедійність, мобільність. Поєднуючи пізнавальну й розвивальну функції, здійснюється оптимізація навчальної діяльності учнів і розвитку їхніх предметних компетентностей. На власному досвіді переконалася, що використання в освітньому процесі того чи іншого електронного освітнього ігрового ресурсу  є ефективним. 

   Озвучування відео  базується на статтях розміщених у науково-методичному збірнику за загальною ред. С. М. Шкарлета «Освіта України в умовах воєнного стану», відео з ютуба, зображення з мережі Інтернет та на власному досвіді.

Відеокалендар "День за днем"

Comments:
Only authorized users can leave comments.