Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Голосування
Як Вам новий сайт?
Всього 24 людини

Освітній острівець Незламності.

Дата: 24 березня 2023 о 22:24, Оновлено 24 березня 2023 о 22:37
137 переглядів

Про формування наскрізних умінь і навичок через гейміфікацію (з досвіду роботи МЗОШ № 23 Миколаївської області)

Формування наскрізних умінь і навичок

через гейміфікацію

(з досвіду роботи МЗОШ № 23 Миколаївської області)

Освітній острівець Незламності

Освітній острівець Незламності Миколаївської ЗОШ № 23  надає можливість здобувачам освіти не лише продовжити освітній процес, який став у 2022/2023 н. р. власним фронтом і важливою місією його учасників, а й формувати наскрізні уміння через гейміфікацію. Більшість учителів Миколаївської ЗОШ № 23 віддають перевагу роботи в режимі освітнього інтерактиву, тобто дистанційного навчання. А також у цій школі нині  є педагоги, які своїм власним прикладом, здійснюють військово-патріотичне виховання, захищаючи рідну країну в лавах ЗСУ (збройних сил України)

 А що таке гейміфікація?  Тобто граючись, школярі навчаються…

Метою педагогічної діяльності вчителів стало не лише створення умов для формування наскрізних умінь через гейміфікацію та ініціативу школярів, а й виховання інноваторів-випускників, які вмітимуть ухвалювати відповідальні рішення та дотримуватимуться прав людини. Педагогічні працівники Миколаївської ЗОШ № 23 день за днем дистанційно навчають та виховують  молодих, розумних, патріотичних, амбітних здобувачів освіти, які розбудують і прославлять нашу Україну. 

У Державному стандарті Нової української школи, акцентується увага на  формуванні ключових компетентностей, через «наскрізні уміння і навички»,  виходячи з досвіду і потреб здобувачів освіти.

А що  таке «наскрізні уміння і навички» і як їх формувати?  

У Додатку до Стандарту початкової освіти подано «Покажчик наскрізних умінь», які й забезпечують рівновагу між знаннями, вміннями, ставленнями учнів та їхніми реальними життєвими потребами. Наскрізні уміння слугують підставою для інтеграції освітніх галузей та дотримані авторами Наталією Морзе та Ольгою Барна в електронних підручниках.  

Вони особливо актуальні сьогодні, коли діти шкільного віку живуть та продовжують здобувати освіту в умовах воєнного стану як у межах України, так і за її межами.  

І сьогодні, під час воєнного стану, маючи низку викликів та проблем, навчаючись за одним мобільним пристроєм, поряд із основною і старшою школою,  навіть маленькі здобувачі освіти мають можливість здобувати нові знання, формувати компетентності, переглядаючи відеоролики, мультимедійні презентації, онлайн-уроки. Вони отримують консультації та пояснення нового матеріалу вчителями через програми-сервіси Zoom, через мобільну комунікацію у  Viber. Вчаться самостійно вчитися на Всеукраїнських навчальних платформах та у  віртуальних інтерактивних середовищах Google класах або Classroom, комунікують у чатах, формуючи наскрізні уміння і навички через гейміфікацію. Продовженню реформи Нової української школи сприяє освітній острівець Незламності Миколаївської ЗОШ № 23 Миколаївської області.

Маленькі здобувачі освіти цього навчального закладу поступово набувають компетентностей. А динамічна комбінація знань, умінь, навичок, способів мислення, поглядів, цінностей та інших особистих якостей, формується у них, опрацьовуючи новий матеріал в електронних підручниках, он-лайн середовищах для програмування, на освітніх сайтах і блогах через гейміфіковане, а саме  ігрове навчання та виховання. Використовуючи різні освітні ресурси, вчителі закріплюють знання інтерактивними вправами та навчальними іграми. А комп’ютер за допомогою онлайн тестів може перевірити якість знань школярів і  не лише самостійно оцінити їх, а ще й надати можливість виправити помилки.

Саме зараз необхідно розвивати та закріплювати в дитячій свідомості наскрізні уміння і навички, інтегруючи знання з різних предметів. Формувати такі топові навички, як критичне мислення, уміння вчитися, саморегулювання (уміння керувати своєю поведінкою), упевненість у собі і своїх силах, відповідальність, уміння працювати в команді. Не слід забувати й про практичні навички,  про геймiфікацію, яка посилює мотивацію до процесу пізнання. А вміння використовувати нові інформаційні та комунікаційні технології, можуть не лише сприяти отриманню  бажаної професії в майбутньому та добробуту у цифровому світі, але й зможуть самостійно оцінити здатність майбутніх випускників користуватися власним ядром знань, умінь,  навичок та  цінностей,  що знадобляться їм в критичних ситуаціях і навіть зможуть зберегти життя і здоров’я.

Варто зазначити, що у звіті Світового економічного форуму про майбутнє робочих місць (2020 р.) наголошувалося, що «Освіта сприятиме розвитку здібностей особистості. А її навчання та змістовна робота мають стати рушійною силою економічного успіху, індивідуального добробуту кожного члена суспільства та його згуртованості перед викликами». Також вони сприятимуть: витривалості, стресостійкості, гнучкості, умінням адекватно реагувати на виклики, активно комунікувати з оточенням.

Такий підхід відповідає Закону України «Про освіту». В Законі  наголошувалося на тому, що основним завданням освітнього процесу є розвиток особистості через застосування її компетентностей шляхом формування наскрізних умінь. Тобто спільними для всіх компетентностей є взаєморозуміння, взаємодія, взаємозбагачення через наскрізні вміння, такі як: читання з розумінням, уміння висловлювати власну думку усно і письмово, критичне та системне мислення, здатність логічно обґрунтовувати позицію, творчість, ініціативність, вміння конструктивно керувати емоціями, оцінювати ризики, приймати рішення, розв’язувати проблеми, здатність співпрацювати з іншими людьми.

Відеоролик озвучено  на основі нормативно-правових актів, наукових джерел та власного досвіду.  А також використані відео з YouTube  та фрагменти власних уроків.

Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.